21 Mart 2010 Pazar

TRT 2'Yİ DE KAYBETTİK

Bir bakıma Türk televizyonlarının kurtarılmış bölgesiydi TRT 2. Hani bazı insanlar vardır, bu ülkeye fazla geliyor bu insanlar deriz, harcanıyor buralarda deriz ya, işte bu ekranlara da TRT 2 fazla geliyordu. Ve onun da ipini çektiler sonunda.


TRT kurum olarak çoğu zaman, dönemin iktidardaki partilerinin kullandığı bir araç olmuştur ama, araç olarak genelde TRT'nin en çok izlenen kanalı TRT 1 kullanılmıştır. TRT'nin diğer kanalları pek iplenmezdi zaten. Muhetemelen çok izlenmediği de bilindiği için, TRT 1 dışındaki kanallara pek elleşilmezdi. Ta ki AKP'nin iktidar olduğu döneme kadar.

Bu hükümetin yaptığı ilk şeylerden biri, kendisine bir yandaş medya yaratmaktı. SABAH-ATV'ler alındı, KANAL 24'ler açıldı, diğer medya organlarına da çeşitli şekillerde gözdağı verildi. Aykırı sesler tutuklandı, aykırı kanallar kapatıldı ya da yandaş iş adamları tarafından satın alındı. Bu arada devletin televizyonu TRT de bu yandaşlaşmaya bir yerinden alet ediliyordu doğal olarak. STV, KANAL 7 gibi kanallardan TRT'ye sürekli transferler yapılıyor, TRT'deki muhalif seslerin yerine bu isimler yerleştiriliyordu.

Bir yandan yönetici kadrolarında bu kadrolaşmalar yapılırken, bir yandan da TRT 1'deki yayın anlayışı da değiştirilmeye başlanıyordu. Eskiden, insanların bir
dakika bile görünebilmek için yıllarca uğraştığı TRT 1 ekranı, birçok yeni yetmeye ev sahipliği yapıyordu artık. Hiçbir zaman reyting kaygısı olmayan, zaten olmaması da gereken TRT 1, özel kanallarla yarıştırılabilecek hale getiriliyordu. Bu hale getirebilmek için de, abuk sabuk programlar yayına sokuluyordu (anlaşılan yönetim reyting alabilmenin bu tarz programlardan geçtiğini iyi biliyordu). Bütün bu yapılan operasyonlarla, TRT 1'in artık bir KANAL D'den, bir ATV'den yayın anlayışı olarak farkı kalmamıştı.

Peki bu arada TRT 2'de neler oluyordu?

TRT 2 her zamanki gibi kimseyi iplemez şekilde, en klas programları, reklamını bile yapmadan yayınlarken beni de bu yayınlarla büyülemeye devam etti. Bir yandan keyifle izliyordum ama, bir yandan da bende ağız dolusu küfür etme isteği uyandırıyordu bu kanal. Yahu bir kanal bu kadar güzel şeyler yayınlar da, bir kere bile reklamını yapmaz mı bu programların kardeşim. Hep böyle yarıdan yakalamak zorunda mıyız! Hiçbir kanalda yayınlanmayan ve yayınlanması da zaten beklenmeyen klas Türk filmleri ve yabancı filmler, hiçbir özel kanalda yayınlanmayan ve bu gidişle hiçbir zaman da yayınlanmayacak olan klas belgeseller, halkı çeşitli konularda bilgilendirmeye yönelik programlar vs. Gerçekten bir devlet televizyonunun yapması gereken şeyleri yapıyordu TRT 2, bir nevi kamu hizmeti veriyordu ekranlardan.

Derken o gün geldi çattı. Bütün bu ele geçirilen yandaş ve yanaşma medya AKP'ye yetmedi, yetmememeye başladı. Sanat ve kültür kanalı olarak tanımlanan TRT 2, artık bir haber kanalı olacak ve ismi de TRT HABER olarak değiştirilecekti. KANAL 7 ve STV gibi kanalların haber servislerinden yeni elemanlar transfer edilecek ve adeta AKP'ye yeni bir haber kanalı sağlanacaktı. Gerçi -caktı, -cekti diye konuşuyoruz ama, bütün bunlar yapıldı bile. Artık TRT 2'yi açtığımızda onun yerine TRT HABER logosuyla karşılaşıyoruz.

Medyayı tümüyle ele geçirmek istiyorsunuz anladık, 1-2-3 yetmez 4-5-6 olsun diyorsunuz eyvallah, ne kadar çok kanal o kadar iyi propaganda mantığını belirlemişsiniz ona da eyvallah, ama bütün olanaklar elinizde be abicim, açın yeni bir kanal daha, çok mu zor? Adını da TRT HABER koyun, çok mu zor? Ne istediniz güzelim TRT 2'den, kendi halinde sessiz sedasız orada duruyordu işte, tanımının kültür-sanat kanalı olması mı sizi rahatsız etti? Bu kadar mı yabancısınız böyle şeylere?

AKP zamanında çok şey kaybedildi, peşkeş çekildi, ona buna satıldı. Ama bu 7 yıllık dönemde beni en çok üzen olaylardan birisi oldu TRT 2'nin kapatılması, belki de en çok üzeni.

ELVEDA TRT 2, ELVEDA İYİ TELEVİZYON...

1 yorum:

  1. Trtlerden korkuyordum o zaman 2007 de başladı 2011 de bitti.

    YanıtlaSil