26 Ekim 2010 Salı

17. Yaş ve Önemi



Her insan için yaş olarak belli eşik noktaları vardır. Kişiden kişiye değişse de, hemen hemen belli yaşlar, insanlar için bazı şeyler ifade eder: Mesela bir dönemin başlangıcı veya bir dönemin sonu gibi. 18. yaş, 20. yaş, 30. yaş, 35. yaş, çoğu insanın, hayatında eşik noktaları olarak gördükleri yıllardır.

Yukarıdaki resimlerdekiler ise farklı bir yaşı kendileri için dönüm noktası olarak seçmişler: 17. yaşlarını. Ben, şahsen hiçbir önem atfetmemiştim kendi 17. yılıma, habersizce gelip geçmişti. Fakat bu şahsiyetler, görünen o ki oldukça stratejik davranmış, ince ince planlar yapmış, o yılki bütün ayların, bütün günlerin önemini bilmişler. Şimdi de bu emeklerinin karşılığını alıyorlar.

Bu eşek kadar heriflerin, suçlarını işledikleri tarihlerde 18 yaşlarını tam doldurmadıkları, o tarihlerde henüz 17 yaşında oldukları için çocuk mahkemelerinde yargılanmalarına karar verildi. Cem Garipoğlu için bu karar daha önceden verilmişti zaten. Geçen gün de, TMK olarak da bilinen Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklikler sonrasında, Ogün Samast'ın çocuk ağır ceza mahkemesinde yargılanmasına karar verildi. Taş atan çocukları kurtarmak amacıyla TMK'da yapılan değişiklikler, Ogün Samast'ın işine yaradı. Düşünebiliyor musunuz; Ogün Samast neresi, taş atan çocuklar neresi? Ne trajik bir hikaye ama.

Ben tam da Türkiye'ye özgü bir durum olduğunu düşünürken, bu trajedi için aslında en güzel yorumu, 5n 1k programında Ogün Samast'ın avukatı yaptı. Cüneyt Özdemir'in, "taş atan çocuklar için yapılan bu yasa değişikliğinin, ileride sizin işinize de yarayabileceğini hiç düşünmüş müydünüz" sorusuna, bıyık altından gülerek verdiği, "yani düşünmemiştik ama, burası Türkiye, ne zaman ne olacağı belli olmaz" cevabıyla, aslında durumu en kestirme olanından bize özetledi.

Ne denilebilir ki? Her şey yasalara uygun, her şey yasalar çerçevesinde, hukuk dışı hiçbir şey yok. Hukukun kuralları vicdanlara, duygulara, düşüncelere göre işlemiyor. Eğer kanunlar arasında, kendi içerisinde bir tutarlılık varsa, hukukta o iş tamamdır. Burada olan da bu. Eğer çocuklar için yapılmış belli düzenlemeler varsa, bundan herkes faydalanabilir; bir insanı canlı canlı parçalara ayıranı da faydalanır, bir insanı arkasından kalleşçe vurup öldüreni de.

- Bu ülkede 18 yaşından küçüklere çocuk deniliyor mu?
- Evet, 18 yaşından küçük olan herkes çocuk muamelesi görüyor.

- Ogün Samast ve Cem Garipoğlu suçu işlerken kaç yaşındalardı?
- 17.

- Yani?
- Daha çocuklardı.

- Yani?
- Çocuk mahkemesinde yargılanacaklar.

- Yani?
- Daha az ceza alacaklar.

- Peki ya vicdan?
- Ona bok yemek düşer.

He bu arada 17 yaş demişken, hep bu yaş grubunun sefasını sürenlere değinerek olmaz. Onlar kadar akıllı olmayanları, daha doğrusu olamayanları da var aslında. 17 yaşında olmak, kendi iradenle adam öldürmek için yeterli görülmüyor ama, ölmek için, daha doğrusu asılmak için yeterli görülüyor. Yeterli görülmediği yerde de ufak bir bürokratik düzenleme ile yeterli hale getirilip, işlem öyle tamamlanıyor.



- Peki ya Erdal Eren?
- ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder